bed and breakfast beginnen

In 10 stappen naar een eigen B&B

Gasten een onvergetelijke ervaring bezorgen, bij je thuis of juist hier ver vandaan, in een warm land. Voor veel mensen is het openen van een eigen Bed & Breakfast een droom. Maar het runnen van een B&B is veel méér dan het aanbieden van een bed en een vers gekookt eitje. In dit blog staan we erbij stil wat er zoal nodig is om van je eigen onderneming een succes te maken.
 

Mag je zomaar een B&B beginnen?

Voordat je overweegt om een eigen B&B te beginnen, is het verstandig om na te gaan of dat in je gemeente überhaupt wel is toegestaan. In Nederland zijn er namelijk geen landelijke wetten en regels voor Bed & Breakfasts, elke gemeente bepaalt deze zelf.  Om erachter te komen hoe dat in jouw gemeente zit, kun je het beste contact opnemen met jouw gemeente. Ook de Kamer van Koophandel heeft een handig 10-stappenplan gemaakt voor wat er allemaal geregeld moet worden, waaronder het aanvragen van een drank- en horecavergunning, het opstellen van een HACCP-plan en het bijhouden van een nachtregister voor de toeristenbelasting. Overigens staan veel gemeenten wel positief tegenover de vestiging van een B&B, omdat hiermee de toeristische aantrekkingskracht van een gemeente wordt vergroot.
 

Een eigen Bed & Breakfast beginnen? Bereid je goed voor!

Heb je je eenmaal ingeschreven bij de KvK en de nodige vergunningen bij je gemeente aangevraagd, dan kan het ondernemersavontuur beginnen! Maar voordat je gasten kunt ontvangen, is er nog heel wat werk aan de winkel. Omdat je het beste voor je toekomstige gasten wil, is er vaak een verbouwing nodig. Goede voorzieningen zijn onmisbaar. Comfortabele bedden, een goede badkamer en andere details die niet over het hoofd gezien mogen worden. Wie bijvoorbeeld weleens naar het tv-programma Bed & Breakfast kijkt, weet dat bijvoorbeeld een plankje om de bril op te leggen voor veel gasten écht onmisbaar is.
 

Zorg voor een persoonlijke touch

Gasten kiezen meestal voor een B&B omdat ze de locatie bijzonder vinden of vanwege de persoonlijke touch die zij er ervaren. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over wat jouw Bed & Breakfast nu anders maakt dan die van anderen. Dat kan van alles zijn; bijvoorbeeld door elke kamer een bepaald thema te geven, bij het ontbijt met streekproducten te werken of samen met je gasten een leuke excursie te ondernemen. Stuk voor stuk zaken die voor jouw gasten een verblijf in jouw B&B tot een onvergetelijke ervaring kunnen maken!
 

Heb je zaken goed op orde

Je kunt nog zo gastvrij zijn en je B&B kan nog zo mooi zijn, als je je zaken niet goed op orde hebt, zal je eigen onderneming nooit uitgroeien tot een succes.  Zorg er daarom voor dat je al het nodige papierwerk en de verzekeringen goed hebt geregeld en houd ook de bedrijfsadministratie goed bij. Je wilt dat gasten je kunnen vinden, dus ook een goede website met een professioneel boekingssysteem is van belang. Om al je plannen te kunnen financieren, is ook het opstellen van een ondernemingsplan – waarin je de haalbaarheid van je idee motiveert – onmisbaar. Heb je aan dit alles gedacht, dan staat je niets meer in de weg om van je eigen B&B een succes te maken.
 

Ga niet over één nacht ijs. Volg de cursus Start je eigen Bed & Breakfast!

Zoveel is duidelijk: er komt heel wat bij kijken om je droom van een eigen Bed & Breakfast te realiseren. Om niet over één nacht ijs te gaan, is het verstandig om bij het beginnen van een B&B eerst een cursus Start je eigen Bed & Breakfast te volgen. Bij Laudius kun je je vrijblijvend inschrijven voor een dergelijke cursus, met een proefperiode van 14 dagen. Zo kun je zelf ervaren of deze cursus bij je past en loop je geen enkel risico.