Verhalen-schrijven

Hoe schrijf je een pakkend verhaal?

Je zit boordevol ideeën voor een roman, kort verhaal of kinderboek. Maar het komt er maar niet van om dit op papier te zetten. Herkenbaar? Geen nood, want het schrijven van een pakkend verhaal kun je leren. Laat je creativiteit en fantasie de vrije loop, en je zult versteld staan hoe ook anderen je hersenspinsels met veel plezier zullen lezen.
 

Korte verhalen schrijven: elk woord is raak

Ongeacht of je nu een roman, kort verhaal of kinderboek wilt schrijven: het belangrijkste is dat een verhaal lekker wegleest en goed aansluit bij de doelgroep die je voor ogen hebt. Ook gelden bij elk genre weer aparte wetten waarmee je tijdens het schrijven rekening moet houden. Zo vergt het schrijven van een kort verhaal een bijzondere techniek. Door de beperkte lengte heb je geen ruimte om alles uitgebreid te beschrijven en moet elk woord raak zijn. Iedere zin moet ertoe doen en de spanningsboog moet al vanaf de eerste zin duidelijk zijn.
 

Een roman schrijven: ontdek je eigen verhaal

Het schrijven van een roman is een groot avontuur. Het begint met een idee. Soms duurt het wel jaren voordat dit idee zich ontwikkelt tot wat weleens een roman zou kunnen worden. En dan begint het echte werk. De eerste zin. En dan: wie vertelt het verhaal? Kies je bijvoorbeeld voor de ik-vorm of voel je meer voor een alwetende verteller? Wie zijn de hoofdpersonen? Waar en in welke tijd speelt het verhaal zich af? Om de personages in een roman tot leven te wekken, zijn ook goede dialogen heel belangrijk. Om te zorgen dat de lezer op het puntje van zijn stoel zit en het boek maar niet weg kan leggen, moet ook de spanning in het verhaal langzaam worden opgebouwd. Ook voor de schrijver van de roman zélf is het vaak een spannende ontdekkingsreis. Want je zult merken dat je verhaal tijdens het schrijven vaak een eigen leven gaat leiden, waarvan je zelf ook niet precies weet hoe het afloopt!
 

Duik in de belevingswereld van kinderen

Vinden je kinderen het voor het slapengaan fijn om een verhaaltje voorgelezen te krijgen? Maar zou je ook graag je eigen verhaal eens willen voorlezen? Schrijf dan gewoon je eigen kinderverhaal! Maar let wel, een kinderverhaal schrijven is allesbehalve kinderlijk eenvoudig. Maar als het je lukt om je te verplaatsen in de belevingswereld van een kind en daarbij ook nog een vlotte schrijfstijl te verpakken in een spannend of grappig verhaal, zul je de harten van de jonge lezer ongetwijfeld veroveren!
 

Geef je eigen boek uit

De ultieme droom van menig schrijver is om een eigen boek uit te geven, natuurlijk in de hoop dat dat een bestseller wordt. Je kunt proberen om je manuscript onder de aandacht van een uitgever te brengen. Een andere mogelijkheid is om je boek in eigen beheer uit te geven, al dan niet in geprinte vorm of als e-book.
 

Waar kan ik een schrijfcursus volgen?

Wil je ook leren hoe je jouw ideeën kunt omzetten in een mooi, leuk, spannend of grappig verhaal? Laudius biedt diverse cursussen op het gebied van verhalen schrijven. Bij de cursussen Creatief schrijven, Romans schrijven, Kinderverhalen schrijven en Korte verhalen schrijven leer je hoe je je fantasie de vrije loop kunt laten en een goed lopend verhaal op papier kunt zetten. Bij Laudius kun je je vrijblijvend inschrijven voor deze cursussen, met een proefperiode van 14 dagen. Zo kun je zelf ervaren of de cursus bij je past en loop je geen enkel risico.