Het beroep van coach populairder dan ooit

Het is inmiddels geen geheim meer: het beroep van coach is booming. En ook de cijfers liegen er niet om: het aantal coaches nam tussen 2019 en 2020 met maar liefst 32% toe. In de periode 2016-2020 steeg het aantal nieuwe bedrijven met als hoofdactiviteit ‘preventieve gezondheidszorg’ en ´studiebegeleiding, vorming en onderwijs' zeer explosief: met respectievelijk 1.926 en 1.772 procent! Het aantal geregistreerde stress- en burn-outcoaches verviervoudigde zich tussen 2014 en 2019 en ook lifestylecoaches bleken erg in trek: waar er 5 jaar geleden zo’n 400 coaches actief waren, zijn er nu zo’n 1600 lifestylecoaches actief. Conclusie: het beroep van coach is booming!

Vraag naar hulp erg groot

Het afgelopen jaar was natuurlijk niet bepaald een gemakkelijk jaar. Veel mensen zagen hun levenswerk in rook opgaan, kwamen voor een langere periode thuis te zitten of gingen gebukt onder eenzaamheid. Velen kwamen tot de ontdekking dat het gewoonweg niet mogelijk is om duizend ballen in de lucht te houden

Waar er vroeger nog een taboe rustte op coaching is dat tegenwoordig niet meer het geval. Slechts 7% van de Nederlanders die gebruik maakt van coaching schaamt zich hiervoor. Door naar een coach te gaan krijgen mensen het gevoel dat ze het heft in eigen handen genomen hebben, geeft hen een trots gevoel.

Traject naar coaching vrij eenvoudig

Wanneer je tegenwoordig vastloopt of ergens hulp bij nodig hebt is het makkelijker om op een coach af te stappen dan eerst een heel GGZ- traject door te lopen. Steeds meer mensen maken daarom gebruik van een coach, vertellen dit door of horen van anderen over de voordelen van coaching. Hierdoor stijgt de vraag naar goede coaches enorm.

Mensen kloppen het vaakst aan bij een coach wanneer ze dealen met stress en burn-out klachten, hulp nodig hebben met het vinden van passend werk vinden of niet goed weten hoe ze de werk-privébalans (24 procent) kunnen bewaren. Het coachbezoek blijkt zijn vruchten af te werpen: Ruim driekwart van de mensen die coaching heeft gevolgd, is hier over te spreken.

Wil jij ook graag anderen helpen? Word ook coach!

Zie jij het als jouw roeping om andere mensen te helpen? Wij bieden een ruim scala aan coaching opleidingen aan. Van kindercoach tot mental coach en van relatiecoach tot business coach. Bekijk snel ons aanbod aan verschillende soorten opleidingen tot coach.