loopbaancoach

Een loopbaancoach, dat werkt!

De tijd dat de meesten van ons zowat hun hele leven voor één en dezelfde bedrijf werkten, ligt ver achter ons. Vooral jongeren jobhoppen er tegenwoordig vrolijk op los. Maar ook steeds meer honkvaste werknemers willen hun professionele horizon verruimen of zijn op zoek naar meer voldoening in hun werk. Voor het uitstippelen van een bevredigende carrière nemen steeds meer mensen daarom hun toevlucht tot een loopbaancoach.

 

Waarom zou je een loopbaancoach inschakelen?

Met de voortdurende ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, worden we steeds meer uitgedaagd om de regie te nemen over onze loopbaan. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar meer plezier in je werk? Wil je graag je skills verbeteren? Overweeg je een carrièreswitch? Of wil je weten hoe je je loopbaan op de lange termijn kunt plannen? In al die gevallen kan een loopbaancoach van onschatbare waarde zijn. Overigens hoeft het in de arm nemen van zo’n expert niet eens altijd te leiden naar een zoektocht naar een andere baan. Want vaak leiden nieuwe inzichten op het bespreken van bepaalde werkwensen met een leidinggevende ook al tot een betere verhouding tot het huidige werk.

 

Welke vaardigheden kun je verwachten van een loopbaancoach?

Zoals gezien, is de voornaamste taak van een loopbaancoach om mensen te helpen bij het vinden van een carrière die echt voldoening biedt. Daarvoor dient een loopbaancoach heel wat in z’n mars te hebben. Behalve dat hij of zij inzicht heeft in actuele ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, moet deze ook in staat zijn om een volledig loopbaantraject vorm te geven. Daarbij levert de loopbaancoach geen pasklare oplossingen, maar stimuleert hij of zij vooral het zelflerend vermogen van mensen. Dat betekent dat de loopbaancoach de verantwoordelijkheid voor het vinden van antwoorden op levens- en loopbaanvragen altijd bij de coachee laat. Maar tegelijkertijd inspireert en ondersteunt de loopbaancoach mensen die worstelen met complexe, werkgerelateerde vragen.

 

Stel, je wilt zélf loopbaancoach worden. Hoe gaat dat dan in z’n werk?

Overweeg je een carrièreswitch? Dan zou het zomaar kunnen zijn dat je zélf een loopbaancoach wilt worden! In een HBO-opleiding tot loopbaancoach, zoals je die bijvoorbeeld bij Laudius kunt volgen, leer je hoe je mensen adviseert bij verschillende loopbaanuitdagingen, zowel in hun huidige beroep als wanneer ze op zoek zijn naar ander werk. En het mooie is dat je met zo’n HBO-diploma op zak alle kanten op kunt. Zo kun je als loopbaancoach aan de slag in het bedrijfsleven, de overheid, de non-profitsector en het onderwijs. Ook het starten van een eigen coachingpraktijk behoort tot de mogelijkheden. Hoe dan ook ben je na zo’n opleiding startklaar om anderen te helpen bij het verwezenlijken van hun loopbaandromen. Bij Laudius kun je je vrijblijvend inschrijven voor de opleiding Loopbaancoach, met een proefperiode van 14 dagen. Zo kun je zelf ervaren of de opleiding bij je past en loop je geen enkel risico. Overigens krijg je binnen deze opleiding ook alle informatie die nodig is om je te laten inschrijven bij Noloc, de belangrijkste beroepsvereniging van loopbaanprofessionals in Nederland.