Cursus gezonde voeding

Voedingsdeskundige, gewichtsconsulent en diëtist

Wat is het verschil tussen deze beroepen?

Al deze beroepen houden zich bezig met voeding, maar waar zit nu het verschil?
We hebben de verschillen en overeenkomsten tussen de drie beroepen voor jou op een rijtje gezet.
 

Voedingsdeskundige

Een voedingsdeskundige, de naam zegt het al, is deskundig op het gebied van voeding. Een voedingsdeskundige weet niet alleen veel over gezonde voeding, maar beschikt ook over de nodige kennis op het gebied van voedingsgedrag, adviesvaardigheid en doelgroep oriëntatie. Voedingsdeskundigen hebben een voeding gerelateerde opleiding afgerond. De titel voedingsdeskundige is niet beschermd.

Als voedingsdeskundige kun je een eigen praktijk beginnen. Er zijn ook voedingsdeskundigen die werken als voedingsvoorlichter bij scholen, afslankinstituten, bedrijven, sportscholen of overheidsorganisaties. Een voedingsdeskundige is geen diëtist. Hoewel deze twee beroepsnamen vaak door elkaar gebruikt worden is diëtist een beschermd beroep.
 

Gewichtsconsulent

Een gewichtsconsulent is opgeleid om mensen (met gewichtsproblemen) te adviseren en te begeleiden naar een gezond eet- en leefpatroon. Een gewichtsconsulent is onder andere geschoold in de voedingsleer en helpt met verantwoord afvallen. Gewichtsconsulenten maken gebruik van verschillende coaching methoden en motiveren de cliënt om meer te gaan bewegen of te gaan sporten. Naast begeleiding bij overgewicht geven veel gewichtsconsulenten ook advies of voorlichting met betrekking tot voeding, bijvoorbeeld bij bedrijven en/of op scholen.

In 2005 is de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland opgericht, een overkoepelende belangenvereniging voor vrijgevestigde en in loondienst werkzame gewichtsconsulenten. Gewichtsconsulenten die lid zijn van deze vereniging voldoen aan de hoge kwaliteitseisen die de BGN stelt aan opleidingen op het gebied van gewichtsconsultancy. Ook in 2019 wordt de BGN-gewichtsconsulent vergoed door een groot aantal zorgverzekeraars.
 

Diëtist

Personen die om medische redenen voeding nodig hebben die aan specifieke eisen moet voldoen, worden niet door een voedingsdeskundige of gewichtsconsulent begeleid, maar door een diëtist. Bijvoorbeeld mensen die een dieet nodig hebben vanwege een voedselallergie of bij ziekte.

Een diëtist is opgeleid om alle aandoeningen die met voeding te maken hebben, te behandelen. Je kunt bij een diëtist terecht voor begeleiding bij ondergewicht, overgewicht of obesitas, maar ook voor advies bij medische klachten zoals diabetes, een hoog cholesterolgehalte, hoge bloeddruk of bijvoorbeeld darmklachten. De combinatie van voeding en een medische achtergrond maakt dat een diëtist niet alleen veel weet van eten, maar ook medische kennis heeft. Als diëtist kun je een eigen praktijk beginnen. Daarnaast werken diëtisten in ziekenhuizen, in verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg.

Onderstaande tabel geeft duidelijk weer wat de verschillen en overeenkomsten tussen de verschillende beroepen zijn:

Voedingsdeskundige

Gewichtsconsulent

Diëtist

 

 

 

Mensen met overgewicht, ondergewicht of voeding gerelateerde klachten zoals allergieën adviseren.

Gezonde mensen met gewichtsproblemen begeleiden.

Adviseren + begeleiden bij ondergewicht, overgewicht of obesitas.

 

 

 

 

Voedings- en beweegadvies.

Advies bij medische klachten zoals diabetes, hoge bloeddruk, darmklachten etc.

 

 

 

 

Mensen met een BMI tussen 18,5 en 30.

 

 

Opleidingen Laudius

Bij opleidingsinstituut Laudius kun je de opleidingen tot gewichtsconsulent of voedingsdeskundige volgen.

Cursus Gewichtsconsulent
Het probleem van overgewicht wordt steeds groter. Inmiddels is ruim 40% van de Nederlandse bevolking te zwaar, en dit aantal groeit nog steeds. Door het drukke leven en veel gemaksvoedsel hebben velen een leefstijl ontwikkeld die ongezond is, maar waar ze niet zo gemakkelijk meer vanaf komen. Als erkend gewichtsconsulent kun je deze mensen helpen de strijd met de kilo’s aan te gaan, en te winnen. Je weet mensen te stimuleren en te motiveren bij het maken van de juiste keuzes, en zorgt er zo voor dat jouw klanten weer op een gezond gewicht terecht komen.

De cursus Gewichtsconsulent van Laudius is erkend door BGN (Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland). Deze praktische cursus is voor iedereen makkelijk te volgen. Dankzij de overzichtelijke lessen en de heldere praktijkvoorbeelden leer je in snel tempo alles over voeding en gewicht.
 

Cursus voedingsdeskundige
Tegenwoordig hebben steeds meer mensen last van overgewicht en allerlei daarbij horende lichamelijke klachten. Gezonde, evenwichtige voeding wordt daarom steeds belangrijker. Niet alleen voor mensen met overgewicht, maar ook voor iedereen die een druk leven leidt en zich afvraagt hoe ze een goede, gezonde levensstijl kunnen nastreven. De cursus voedingsdeskundige geeft inzicht in voedingsgedrag en de daarbij horende voedingspatronen. Op basis daarvan kun je mensen adviseren over evenwichtige voeding die bijdraagt aan een goede gezondheid.

In de erkende cursus Voedingsdeskundige leiden we je in korte tijd op tot een allround voedingsadviseur. Je leert niet alleen over gezonde voeding, ook onderwerpen als voedingsgedrag, adviesvaardigheid en doelgroep oriëntatie komen aan bod.