Ik wil creatief therapeut worden

Als je graag iets wil doen met je creativiteit en dit wil combineren met een baan in de zorg, is creatief therapeut misschien iets voor jou! Het is een zeer afwisselend beroep waarin je veel vrijheid hebt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen in welke vorm van creatieve therapie je jezelf wilt specialiseren en of je één op één therapie wil geven of juist therapie in groepssessies. Je bouwt een band op met je cliënten en gaat samen voor het beste resultaat!
 

Wat is creatieve therapie?

Creatieve therapie wordt tegenwoordig ook wel vaktherapie genoemd: een overkoepelende naam voor creatieve therapieën zoals dans, muziek, drama, beeldend, spel en psychomotorisch.  Mensen kunnen door middel van creativiteit gedrag herkennen, emoties uiten en uiteindelijk hun problemen oplossen of hun trauma verwerken. Uit onderzoek van de Open Universiteit blijkt dat mensen met een trauma beeldende therapie, een vorm van creatieve therapie, sneller accepteren dan andere vormen van trauma therapie zoals EMDR.
 

Wat doet een creatief therapeut?

Een creatief therapeut heeft als doel om cliënten te helpen met het uiten van emoties en het verwerken van traumatische of ingrijpende ervaringen met behulp van creatieve middelen. Als creatief therapeut krijg je te maken met een doelgroep die problemen heeft met emoties en gedrag. Dit kunnen kinderen of jongeren zijn, maar ook volwassenen en ouderen. Door creatieve activiteiten te ondernemen met de cliënt zoals dansen, een rollenspel of schilderen, kun je zijn of haar gedrag, gedachten, gevoelens en emoties herkennen. Door hen te leren hoe zij gevoelens kunnen uiten en hoe zij op een betere manier met hun problemen om kunnen gaan, kun je hen helpen bij het oplossen van emotionele of sociale problemen. Het kan verschillen per vorm welke taken je hebt als creatief therapeut. Over het algemeen komen de volgende taken aan bod:

 • Gesprekken voeren met cliënt
 • Problemen in het gedrag analyseren
 • Een behandelplan opstellen
 • Activiteiten bedenken voor de cliënt
 • Cliënt motiveren om zich creatief te uiten
 • De cliënt observeren tijdens de activiteit
 • Je bevindingen rapporteren
 • Gesprekken voeren met familie of hulpverleners
 • Materialen inkopen zoals verf, klei en potloden
   

Vormen van creatieve therapie

Zoals eerder benoemd is creatieve therapie, ofwel vaktherapie, een overkoepelende naam voor een aantal creatieve therapieën:

Danstherapie
Door middel van dans kunnen psychische en emotionele klachten zichtbaar worden in de bewegingen van de cliënt. Door verschillende dansvormen en bewegingen kun je gevoelens en gedachten verkennen, onderzoeken en verwerken.

Muziektherapie
Muziektherapie kan onder andere helpen bij het uiten van emoties. Dit kan zowel door zelf muziek te maken als door naar muziek te luisteren. Hierbij wordt gewerkt met melodie, ritme, harmonie en tekst.

Dramatherapie
Door middel van rollenspellen, het maken en uitbeelden van verhalen en dramatechnieken kan de cliënt oefenen met ander gedrag en leren om gevoelens te uiten, grenzen aan te geven en gevoelens te herkennen.

Beeldende therapie
Door beelden te creëren in de vorm van een schilderij, tekening of kleiwerk, kan de cliënt vorm geven aan zijn of haar gevoelens. Emoties kunnen geuit en verwerkt worden door het maken van een kunstwerk.

Speltherapie
Bij speltherapie spelen het kind met verschillend speelgoed en de speltherapeut volgt het kind in alles wat hij doet en zegt. Hieruit kunnen bepaalde gedachten en emoties naar boven komen. De speltherapeut kan helpen emoties te uiten en te verwerken.

Psychomotorische therapie
Deze vorm van therapie kan zowel voor volwassenen als kinderen zinvol zijn. De nadruk ligt hierbij op bewegingsgedrag en is lichaamsgericht. Door verschillende bewegings- en spelopdrachten leert de cliënt gevoelens en gedragspatronen herkennen. Kinderen kunnen zich spelenderwijs uiten.
 

Eigenschappen

Als creatief therapeut is het belangrijk om over een aantal eigenschappen te beschikken. Het is natuurlijk belangrijk dat je creatief bent aangelegd, maar het is ook essentieel dat je je goed kunt inleven in anderen. Je moet enigszins kunnen begrijpen hoe de cliënt zich voelt en wat er in zijn of haar hoofd omgaat. Daarvoor is het handig als je sociaal bent en dus gemakkelijk contact kunt maken met mensen, zodat het contact natuurlijk verloopt en de cliënt zich op zijn gemak voelt bij jou. Ook is het van belang om goed te luisteren, zodat je weet hoe het met de cliënt gaat en wat zijn wensen en behoeften zijn. Dit heeft ook te maken met klantgerichtheid. Weet jij anderen te enthousiasmeren? Ook dat komt goed van pas als creatief therapeut. Door jouw enthousiasme over te brengen, kun je de cliënt namelijk motiveren. Voor jezelf is het belangrijk dat je stevig in je schoenen staat, dat je stabiliteit uitstraalt en dat je flexibel bent. Verder heb je een flinke dosis zelfkennis nodig om jouw cliënten op een goede manier te kunnen begeleiden en moet je in staat zijn om alles na werktijd van je af te zetten.
 

Waar kun je werken?

Als creatief therapeut of vaktherapeut kun je bij verschillende bedrijven en instellingen aan de slag. Je kunt beginnen bij een ziekenhuis, bijvoorbeeld op de PAAZ afdeling, bij revalidatiecentra of in de gehandicaptenzorg. Je kunt er ook voor kiezen om te werken bij een psychiatrische instelling, een GGZ-instelling, de psychogeriatrie, in de kinder- en jeugdpsychiatrie of in de jeugdhulpverlening. Daarnaast kun je terecht bij scholen voor speciaal onderwijs en bij gevangenissen en forensische psychiatrie zoals tbs-klinieken. Echter heb je ook de mogelijkheid om een eigen praktijk te beginnen als zelfstandig creatief therapeut/vaktherapeut. In dat geval is het wel belangrijk dat je voldoende werkervaring hebt.
 

Salaris

Het salaris van een creatief therapeut kan erg verschillen, afhankelijk van ervaring en de functie. Als startend creatief therapeut ligt je bruto maandsalaris meestal tussen de €1.895,- en €2.335,-. Wanneer je doorgroeit in je functie kan dit oplopen tot maximaal €3.085,- tot €3.920,-. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je als zelfstandig creatief therapeut aan de slag gaat. Gemiddeld vragen zelfstandig creatief therapeuten tussen de € 58,- en € 62,- per uur. Je kunt je uurtarief zelf bepalen.
 

Creatieve therapie opleiding

Bij Laudius kun je de opleiding Creatieve therapie volgen. Deze is gefocust op beeldende vorming. Tijdens deze opleiding leer jij hoe je met behulp van tekeningen, schilderijen en knutselwerken gevoelens en gedachten kunt herkennen. Hierna kun je mensen aan de hand van een creatief behandelplan helpen om traumatische of ingrijpende gebeurtenissen te verwerken.

De opleiding Creatieve therapie start met het beschrijven van de theoretische achtergronden van deze interessante therapeutische behandelmethode. Hierna besteden we uitgebreid aandacht aan de werkruimte, materialen en creatieve technieken die je kunt inzetten. Vervolgens wordt er uitgebreid ingegaan op het fenomeen symboliek en het interpreteren van creatief werk zoals tekeningen en schilderijen. Wat zeggen deze over de gevoelens en gedachten van een cliënt? Welke problemen heeft hij of zij? Ten slotte ga je aan de slag met het opstellen een creatief behandelplan en het toepassen van bijpassende werkvormen.

Wil jij creatief therapeut worden? Dan kun je een meerjarige hbo-opleiding Vaktherapeut volgen. Ben je werkzaam als therapeut, coach, psycholoog, hulpverlener of (activiteiten)begeleider en wil je graag creatieve therapie toepassen in je werk? Dan is de cursus Creatieve therapie van Laudius een zeer nuttige aanvulling op je huidige beroep. Klik op de link voor meer informatie over onze opleiding Creatieve therapie.

 

Bron: Open Universiteit