De opleiding Beïnvloedingspsycholoog (HBO)

Beïnvloedingspsychologie in het onderwijs

Een praktische toepassing van beïnvloedingspsychologie in onderwijs.

Jij en ik maken meer dan 8000 beslissingen per dag en ons onbewuste beïnvloedt deze voor meer dan 99%. Het opdoen en hebben van kennis over “het onbewuste” is voor mensen in het onderwijs van onschatbare waarde. Welke denkprocessen doorlopen jouw studenten? En nog belangrijker: hoe kun je deze processen zo beïnvloeden opdat doelen worden bereikt.
 

Beïnvloedingspsychologie toepassen in Onderwijs

Als beïnvloedingspsycholoog ben je expert in het begeleiden en ondersteunen van studenten tijdens keuzegedrag. Je motiveert leerlingen en stuurt ze naar gewenst gedrag opdat doelen worden bereikt. Dit doe je aan de hand van diverse technieken. Een van deze technieken is nudging. Nudging is de Engelse term voor ‘een duwtje in de gewenste, goede richting geven’. Gedragsproblemen zoals uitstelgedrag, te laat komen of slordigheid kan je aanpakken met nudging-technieken. Onderstaand geven we een praktijkvoorbeeld van nudging in het onderwijs.

Betere schoolprestaties

  • Probleem: hoe kunnen we leerlingen motiveren om betere resultaten te halen? (Elk op zijn eigen niveau weliswaar). Entertainment zoals rondhangen op Facebook, wint het in ons brein van een doel op lange termijn zoals een goed rapport halen. Onze hersenen kiezen automatisch de leuke dingen in het hier en nu in plaats van een lastiger lange termijn doel.
  • Nudging-experiment: vraag mondeling of met een invulblaadje welke score de leerling denkt te halen voor een bepaalde toets? Meer of minder dan een 8? Laat ze ook invullen hoeveel studietijd ze hiervoor denken nodig te hebben. Laat de leerlingen op dat invulblad hun effectieve studietijd bijhouden.
  • Nudging-technieken: een hoog cijfer zoals 8 is het anker of referentiepunt. Dat beïnvloedt onze hersenen die zich daaraan vast houden. Als je bijvoorbeeld tegen een collega zegt dat je een uur met hem wil vergaderen, is dat het anker en gaat hij misschien voorstellen om 45 minuten te vergaderen, maar niet om 15 minuten te vergaderen. Als je naar iemands intentie vraagt, heeft dat invloed op zijn gedrag. Die nudging-techniek heet priming. Als mensen in een geluksonderzoek bijvoorbeeld vragen beantwoorden over hoe gelukkig ze zijn, heeft dat al een positieve invloed op hun geluksgevoel. (Klasse.be)

Opleiding Beïnvloedingspsycholoog

Wil jij graag leren op welke verschillende manieren mensen nu écht keuzes maken? Wie de controle heeft over het maken van deze keuzes? Hoe en op welke manieren jij deze keuzes positief kunt beïnvloeden en wat zich er nu werkelijk afspeelt in het onbewuste denken bij mensen? Dan is de opleiding Beïnvloedingspsycholoog van Laudius iets voor jou. Als Beïnvloedingspsycholoog leer je studenten zo te beïnvloeden en motiveren dat er gegarandeerd het gewenste resultaat uit voortvloeit en gestelde studiedoelen worden bereikt.

Gevalideerd als HBO opleiding door PLATO Universiteit Leiden
De gevalideerde HBO-opleiding Beïnvloedingspsycholoog gaat veel dieper en verder dan een standaard onderwijstraining. Je krijgt uitgebreid inzicht in en controle over de processen die plaats vinden in het onbewuste van ieder mens en leert technieken waarmee je op ethisch zuivere manier kunt manipuleren.

4 inspirerende praktijkdagen
Onder leiding van een van Nederlands meest vooraanstaande praktijktrainers op het gebied van beïnvloedingspsychologie, Hein Heijen, ga je de geleerde theorie omzetten in de praktijk. Hein gaat je tijdens zijn wervelende praktijksessies meenemen op een boeiende reis door het onbewuste.

Daarnaast staat Hein als vooraanstaand lid van de prestigieuze Sales Management club (SMC) in direct contact met leidinggevenden uit uiteenlopende ondernemingen. Van MKB tot multinationals en instellingen. Dit zorgt voor een continue stroom van aansprekende, actuele praktijkvoorbeelden die Hein in zijn praktijksessies verwerkt.

Register Psychologisch Sales Manager
Nadat je het theoretische gedeelte van de opleiding succesvol hebt afgerond en actief hebt deelgenomen aan de 4 praktijkdagen word je opgenomen in het Register Psychologisch Sales Manager®. Je mag dan de titel Geregistreerd® Psychologisch Sales Manager (RPSM) voeren. Hiermee toon je aan over saleskennis en –vaardigheden op topniveau te beschikken. Klik hier voor meer informatie over deze erkende opleiding.