De voordelen van een hobby

Wat doe jij graag in je vrije tijd? Een boek lezen? Serie kijken? Iets creatiefs? Of vraag je je nu af: ‘welke vrije tijd?’ Iedereen heeft wel een hobby of ooit een hobby gehad. Een leuke activiteit ter ontspanning in je vrije tijd. Sommige mensen denken dat een hobby nutteloos is, maar dat is het niet! Zeker in deze tijd waarin iedereen het druk heeft, is het uitoefenen van een hobby goed voor je!
 

Weg met die stress!

Misschien denk je nu ‘allemaal leuk en aardig, maar ik heb helemaal geen tijd voor een hobby’. Begrijpelijk, maar probeer eens een uurtje in de week vrij te houden. Even tijd voor iets anders in het dagelijks leven. Even tot rust komen. Het uitoefenen van een hobby zorgt namelijk voor ontspanning. Hierdoor functioneer je beter, want ontspanning is goed voor lichaam en geest. En juist als je het druk hebt op je werk is het belangrijk om te ontspannen. Hierdoor kun je je werkstress even loslaten en kun je een burn-out tegengaan. Lijkt het je leuk om een creatieve hobby uit te voeren? Dat is heel gezond voor je! Creativiteit heeft namelijk invloed op je cortisol level. Cortisol is een hormoon dat wordt aangemaakt bij stress en door creatief bezig te zijn, neemt dit hormoon af. Dus minder stress!
 

Even wat anders

Een hobby kan werken als uitlaatklep. Niet alleen voor je werk, maar ook voor andere dingen in je leven waar je stress door ervaart. In een creatieve hobby kun je even je creatieve energie kwijt die je bijvoorbeeld op je werk niet kwijt kunt, omdat je vooral bezig bent met cijfertjes op kantoor. Sport kan ook een hobby zijn. Je zet stress van je af door te bewegen en je maakt je hoofd even helemaal leeg. Ook fijn als je tijdens je werk veel zit en meer mentaal  dan fysiek bezig bent. Naderhand ben je waarschijnlijk wel heel moe, maar tegelijkertijd krijg je er ook energie van! Vind jij het leuk om te fotograferen, bespeel je een muziekinstrument, is tuinieren echt jouw ding of word je gelukkig van dieren? Ook daar kun je een hobby in vinden. Zolang jij er maar plezier aan beleeft in je vrije tijd!
 

Groei als persoon

Je merkt vast wel dat een hobby je humeur verbetert. Je vergeet even alles omdat je gefocust bent. Afhankelijk van welk soort hobby je uitvoert, worden bepaalde delen van je brein geactiveerd. Dit zorgt ervoor dat je brein fit blijft. Daarnaast leer je vaak ook nieuwe dingen tijdens het uitoefenen van een hobby. Je leert bijvoorbeeld een nieuw liedje te spelen op je keyboard of je leert een nieuwe schildertechniek. Hierdoor ontwikkel je jezelf en groei je als persoon. Er kan een wereld voor je open gaan! En als je dan eindelijk dat nieuwe liedje vloeiend kan spelen of wanneer je schilderij helemaal af is, geeft dat toch een goed gevoel? Het geeft je voldoening, want je hebt iets bereikt of iets moois gemaakt. Je krijgt misschien wel complimenten van mensen, waardoor je zelfvertrouwen groeit. Dat is toch super?
 

Win-winsituatie

Is koken echt jouw hobby? Dan is dat een win-winsituatie! Veel mensen zien koken als een verplichting, maar jij doet het met plezier. En als je graag gezond kookt, is het ook nog eens goed voor je gezondheid. Daarbij maak je waarschijnlijk andere mensen blij met jouw kookkunsten. Alleen maar goede dingen! Misschien kom je door jouw hobby wel veel in contact met andere mensen. Zo doe je wat je leuk vindt én ontmoet je tegelijkertijd nieuwe mensen. Vind jij het leuk om een rondje te gaan hardlopen in je vrije tijd? Even alle stress uit je lichaam én goed voor je conditie! Wat wil je nog meer?
 

Van je hobby je werk maken

Dat klinkt natuurlijk leuk: van je hobby je werk maken. Geld verdienen met iets wat je leuk vindt om te doen! Denk echter eerst drie keer na voordat je hieraan begint. Misschien vind je je hobby helemaal niet meer leuk als je het niet meer vrijblijvend kunt doen. Als je er heel veel tijd aan besteedt, kan het je gaan tegenstaan. Het kan een bepaalde druk opleveren en hier krijg je dan juist weer stress van. Onderzoek ook of er wel vraag is naar wat jij doet met je hobby. Zitten mensen wel te wachten op jouw schilderijen of gebreide sokken? De mensen om je heen zijn waarschijnlijk super enthousiast over alles wat je hebt gemaakt, maar zij zijn niet degene die jouw product uiteindelijk gaan kopen. En hoe zit het met inkoop, omzet en het vinden van klanten? Er komt veel bij kijken, ook boekhouding en marketing. Als je toch besluit om van je hobby je werk te maken, overweeg dan om een andere hobby erbij te zoeken waar je altijd je ontspanning uit kunt blijven halen.
 

Een hobby kun je leren!

Zou je graag een bepaalde hobby willen uitoefenen, maar denk je dat je er nog niet zo goed in bent? Ook al denk je dat je niet creatief bent, dat hoeft niet te betekenen dat je geen creatieve hobby kunt hebben. Je kunt een hobby altijd leren. Dus heb jij altijd al gitaar willen spelen? Of wil je graag mooie tekeningen maken? Dan kun je er voor kiezen om een hobbycursus te volgen! Benieuwd naar de mogelijkheden? Laudius biedt de volgende hobbycursussen aan:
 

Alles over honden Interieurstyliste Nagelstyling met acryl
Aquarelleren Kalligrafie Nagelstyling met gel 
Archeologie Keyboard spelen voor beginners Photoshop Creative Cloud
Astrologie Keyboard spelen voor gevorderden Poëzie schrijven
Creatief schrijven Kinderverhalen schrijven Romans schrijven
Dierenverzorging Korte verhalen schrijven Sieraden maken voor beginners
Digitaal filmen en videomontage Kunst en antiek Sieraden maken voor gevorderden
Digitale fotografie en beeldbewerking              Make-up                                                       Songwriter
Elektronica voor beginners Massage Tekenen voor beginners
Fotografie Mode maken en ontwerpen Tuinieren
Genealogie Modern breien Wijn en spijs
Gitaar spelen Muziek en notenschrift