Begeleidingsvormen

Coaching is de laatste jaren enorm in populariteit toegenomen, hierdoor wordt de term voor veel verschillende begeleidingsvormen gebruikt. Zo worden de termen coaching, therapie, mentoring, counseling en consulting regelmatig door elkaar gebruikt. En dat terwijl ze geheel andere doelen, redenen, aanpakken en betekenissen hebben. In deze blog leggen we jou het verschil tussen deze termen uit.
 

Definitie coaching

Coaching is een gestructureerd en doelgericht proces, waarbij de coach op interactieve wijze de cliënt aanzet tot effectief gedrag door:

  • Bewustwording en persoonlijke groei
  • Het vergroten van zelfvertrouwen en
  • Het exploreren, ontwikkelen en toepassen van eigen mogelijkheden
     

Coaching vs. Therapie

Het verschil tussen coaching en therapie is dat coaching zich richt op het heden en de toekomst, terwijl therapie zich richt op het verleden. Coaching is voor het veranderen van gedrag naar de toekomst. Vragen van een coach komen voor uit de positieve psychologie: er wordt gedacht in mogelijkheden. Een coach is dus verbeterend bezig. Een therapeut helpt cliënten met het verwerken van (traumatische) ervaringen uit het verleden en is dus herstellend bezig.
 

Coaching vs. Mentoring

Een coach hoeft geen specifieke expertise te hebben over jouw vak, een mentor heeft dat wel. Deze komt uit dezelfde (soort) organisatie. De relatie met een mentor is hiërarchisch op basis van kennis en ervaring. Een mentor is een voorbeeldfunctie en richt zich op jouw professionele ontwikkeling. Een coach is gelijkwaardig en richt zich op jouw persoonlijke ontwikkeling.
 

Coaching vs. Counseling

Counseling helpt om het zelf oplossend vermogen van de cliënt aan te spreken. Een counselor luistert goed naar de problemen of ervaringen van een cliënt, om zo de huidige situatie zo inzichtelijk mogelijk neer te zetten en samen met de cliënt te verkennen welke mogelijkheden er zijn om verder te komen. Coaching is er aan de andere kant veel meer op gericht om een cliënt aan te zetten tot effectief gedrag door het exploreren, ontwikkelen en toepassen van eigen mogelijkheden.
 

Coaching vs. Consulting

Coaching is een doelgericht proces waarbij de coach de cliënt ondersteunt bij het behalen van persoonlijke doelen. Een consultant is een persoon met een bepaalde expertise en geeft professioneel advies aan individuen en organisaties waarbij deze kennis ontbreekt. Een consultant kan op meerdere gebieden actief zijn. Denk bijvoorbeeld aan een business consultant,  IT consultant of een juridisch consultant.
 

Wil jij graag een coachingcursus volgen? Neem eens een kijkje bij onze cursussen: