5 cursussen met grote baankans

Welke cursussen bieden de grootste baankans? Sommige beroepen verdwijnen, bijvoorbeeld door automatisering. Andere beroepen ontstaan juist. Ook vinden er altijd nieuwe ontwikkelingen plaats binnen beroepen. Dit zorgt ervoor dat vraag en aanbod op de banenmarkt blijven veranderen. Echter is het wel fijn om te weten of er vraag is naar het beroep dat aansluit op de studie die je wilt volgen.
 

Basisveiligheid (B-vca)

Er is veel vraag naar realistische beroepen. Dit zijn beroepen waarbij je voornamelijk met je handen werkt. Vooral in de bouw en installatie hebben bedrijven veel vacatures openstaan die maar niet worden vervuld. Denk bijvoorbeeld aan beroepen als schilder, timmerman, metselaar, dakdekker, elektricien en monteur. Er worden meer gebouwen en panden gebouwd en er wordt veel geïnvesteerd in onderhoud. Ook moet elektrische apparatuur geïnstalleerd, onderhouden en gerepareerd worden. Voor veel van deze beroepen is geen mbo-opleiding vereist. Wel vragen bedrijven vaak om een veiligheidsdiploma (VCA). Met het certificaat van de cursus Basisveiligheid B-VCA kun je aantonen dat je over de juiste kennis op het gebied van veilig werken beschikt.
 

Management in de zorg

Er is een groot personeelstekort in de zorg. Eigenlijk voor bijna alle beroepen: verzorgende IG, verpleegkundige, woonbegeleider, arts en apotheker. Juist nu we het zo hard nodig hebben! Er zijn ook managers nodig die zorgen dat de werkzaamheden goed worden uitgevoerd en dat er goed gekwalificeerd personeel wordt aangenomen. Er kunnen immers mensenlevens vanaf hangen. Lijkt het jou een mooie uitdaging om alles in goede banen te leiden en te zorgen dat mensen de optimale zorg krijgen die zij verdienen? Dan is de cursus Management in de zorg (hbo-niveau) misschien wel wat jij zoekt! Voor deze functie is er voldoende kans op een vaste baan.
 

Accountmanager

In 2018 waren de meeste vacatures van dat jaar voor de functie Accountmanager. Maar liefst 15.770 van deze vacatures kwamen online. Dit jaar is de vraag naar accountmanagers nog steeds ontzettend hoog. Bijna elk bedrijf kan wel accountmanagers gebruiken. Accountmanagers weten de wensen van een klant perfect te vertalen in een passend aanbod. Ze bouwen een relatie met de klant op, onderhouden deze en proberen zo orders binnen te halen. Tijdens de cursus Accountmanager leer je precies hoe je dit allemaal kunt aanpakken.
 

Buitengewoon opsporingsambtenaar

Buitengewoon opsporingsambtenaren, ofwel boa’s, zijn vooral de laatste tijd zeer gewild. Er moet veel worden gehandhaafd omtrent de nieuwe regels rondom corona waardoor extra boa’s nodig zijn. De meeste gemeenten hebben voldoende boa’s in dienst, maar vooral commerciële partijen hebben veel openstaande vacatures voor boa’s. Wil je weten wat een boa precies is en wat het werk inhoudt? Lees dan even dit artikel. De cursus Buitengewoon opsporingsambtenaar leidt je op voor het afleggen van het officiële examen Buitengewoon opsporingsambtenaar van de ExTH.
 

Hovenier

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat 46% van de hoveniersbedrijven een tekort aan personeel had in het tweede kwartaal van 2019. Er is veel vraag naar hoveniers. Dit komt onder andere door de toenemende interesse in biodiversiteit. We zijn meer bezig met klimaatverandering en er wordt steeds vaker gekozen voor wadi’s of groene daken. Daarbij komt de oplevering van nieuwbouwwoningen, waarvoor ook steeds vaker hoveniers worden ingeschakeld. Met de cursus Hovenier leer je alles over bloemen en planten, ontwerpen, aanleggen en onderhouden.
 

Het allerbelangrijkst is dat je voor een studie gaat die je echt leuk vindt. Laat je studiekeuze daarom niet alleen afhangen van de baankans. Deze blijft altijd veranderen. Kies voor een studie en een baan die bij je past en volg vooral je hart! Neem eens een kijkje bij ons cursusaanbod.

 

Bron: UWV