Opruimstress of uitstelgedrag: hoe vaak ruimt Nederland op?

Minimalistische interieurs, handige opbergkastjes en vaste opruimmomenten: de meeste mensen houden hun woning graag netjes. Niet alleen voor de uitstraling, maar ook voor onze eigen rust. Maar liefst 77% van de Nederlanders stoort zich namelijk aan een rommelig huis. Toch blijkt dat streven soms moeilijk haalbaar. Ruim 1 op de 8 Nederlanders ruimt namelijk pas op als het écht uit de hand loopt in huis. Dit en meer komt uit het onderzoek van thuisstudieplatform Laudius, waarvoor 1.500 Nederlanders ondervraagd werden naar hun opruimgewoontes.

Lees verder

Een rommelig huis: motivatie genoeg?

We vinden een rommelig huis vaak erg storend: 71% van de mannen en 82% van de vrouwen geeft aan dat het een grote ergernis is. Toch wacht een deel van hen met opruimen tot het écht een rotzooi is. Dat geldt voor 1 op de 6 mannen en 1 op de 8 vrouwen.

Gelukkig zijn er ook veel mensen die hier een gestructureerde aanpak voor hebben. Zo ruimt meer dan de helft van de Nederlanders gelijk op als ze zien dat iets niet op de juiste plek ligt. Ook roostert een grote groep (31,4%) vaste opruimmomenten in, bijvoorbeeld dagelijks of een aantal keer per week.

Opruimgewoontes: zo vaak ruimen we op

Rondslingerende kleding, een kinderkamer vol speelgoed of een keuken die uitpuilt met vaat: opruimen is een taak waar geen einde aan komt. Uit onderzoek blijkt dat 34,7% van de Nederlanders meerdere keren per dag opruimt. Voor deze groep is opruimen dus een belangrijk onderdeel van hun dagelijkse routine.

Niet iedereen vindt het nodig om hun huis elke dag op orde te brengen. In Nederland ruimt 34,6% minimaal één keer per week op. Er is zelfs een kleine minderheid die het nog langer uitstelt: 3,8% van de ondervraagden ruimt minder dan eens per week op, en 2% van de mannelijke respondenten ruimt zelfs minder dan eens per maand op.

Bezoek? Liever niet als het rommelig is

Zorg je voordat je bezoek ontvangt ook altijd voor een opgeruimd huis? Dan ben je niet de enige, want meer dan de helft (51%) van de Nederlanders vindt het gênant om bezoek te ontvangen als hun huis niet netjes is. Vooral als onze ouders langskomen, moet de woning er geordend uitzien: bijna de helft van de respondenten gaf aan dit erg belangrijk te vinden. 

Maar we zijn niet alleen kritisch op onze eigen troep. Ook als we zelf op bezoek gaan, letten we op hoe opgeruimd de woning is. We gaan namelijk liever niet op bezoek bij ongeorganiseerde huizen van vrienden, familie of kennissen. Zo heeft 28% van de mannen en 21,5% van de vrouwen ooit eens (of zelfs meermaals) een bezoekje afgeslagen om andermans rommelige woning te vermijden. 

 

Wie doet wat (volgens wie)?

Volgens het onderzoek vindt 75,4% van de vrouwen tussen de 35 en 49 jaar dat zij meer schoonmaken dan hun partner. Veel mannen herkennen zich niet in dit beeld: slechts 24,8% van de mannen in diezelfde leeftijdsgroep vindt dat hun geliefde meer in huis doet. 

Als het om de taakverdeling gaat, vindt meer dan de helft van de mannen dat alles bij hun thuis gelijkwaardig verdeeld is. Opvallend is dat maar 1 op de 5 vrouwen is het hier mee eens is. 

Uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis (Atria) blijkt dat deze ongelijkheid niet alleen het geval is bij koppels met een ‘traditionele’ taakverdeling. Ook als beide partners voltijd werken, is de vrouw vaak nog steeds hoofdverantwoordelijke voor het huishouden.

Ontevredenheid over taakverdeling

Die scheve beleving zie je ook terug in hoe mannen en vrouwen hun tevredenheid beoordelen. Gemiddeld zijn de mannen namelijk meer te spreken over de taakverdeling: slechts 4,3% van hen geeft aan ontevreden te zijn. Bij vrouwen ligt dat cijfer met ruim 9% meer dan twee keer zo hoog.

Deze ontevredenheid komt voor in alle leeftijdsgroepen, maar het verschil tussen mannen en vrouwen is nergens zo groot als bij 65-plussers. Daar geeft 23,3% meer vrouwen dan mannen aan ontevreden te zijn over de verdeling van huishoudelijke taken. De verschillen in ontevredenheid tussen vrouwen en mannen per leeftijdsgroep, van hoog naar laag:

  1. 65+: 23,3% van de vrouwen vaker ontevreden dan mannen
  2. 18-34 jaar: 11% van de vrouwen vaker ontevreden dan mannen
  3. 50-64 jaar: 9,9% van de vrouwen vaker ontevreden dan mannen
  4. 35-49 jaar: 5,3% van de vrouwen vaker ontevreden dan mannen

 

Rommel verdwijnt soms ‘vanzelf’, vooral in Flevoland

Erger jij je weleens aan de troep van je partner, kind of huisgenoot? Dan raak je soms misschien in de verleiding om iets ‘per ongeluk’ weg te gooien. Uit het onderzoek blijkt dat je zeker niet de enige bent: ruim 1 op de 3 respondenten geeft toe meerdere keren spullen van een medebewoner te hebben weggegooid zonder dit op te biechten. 

Hoe vaak het voorkomt, verschilt per gezinssamenstelling. Alleenstaande ouders gooien het vaakst ‘per ongeluk’ iets weg (59,6%), terwijl alleenstaanden zonder kinderen zichzelf hier het minst vaak schuldig aan maken (19,8%). Ook op lokaal gebied zijn er duidelijke verschillen.

Spullen waar we liever geen afstand van nemen

We hebben duidelijk meer moeite met loslaten als het om onze eigen spullen gaat. 56,3% van de mensen vindt het best lastig om spullen weg te gooien, en 10,7% zelfs heel moeilijk. Vooral erfstukken, zoals oma’s tafelkleed of opa’s zakhorloge, zijn lastig van de hand te doen. De spullen waar we het meest aan vasthouden zijn:

  1. Erfstukken: 62,3% vindt het heel lastig om weg te gooien
  2. Spullen met emotionele waarde: 62,1% vindt het heel lastig om weg te gooien
  3. Dingen die 'nog van pas kunnen komen': 23% vindt het heel lastig om weg te gooien
  4. Ongebruikte, dure items: 22,1% vindt het heel lastig om weg te gooien
  5. Kadootjes: 16,3% vindt het heel lastig om weg te gooien

 

Onderzoeksmethode

Thuisstudieplatform Laudius zag afgelopen jaar een duidelijke toename in aanmeldingen voor cursus Professional Organizer ook wel ‘Opruimcoach’ genoemd. Daarom vroegen we ons af hoe Nederlanders het aanpakken met opruimen én schoonmaken thuis. Hierbij maakten we duidelijk onderscheid:

Opruimen

Het ordenen en wegdoen van spullen, waardoor het huis netjes blijft.

Schoonmaken

Het verwijderen van vuil, stof en vlekken, zoals stofzuigen, dweilen, afstoffen en soppen, waardoor het huis schoon blijft.

Dit leidde tot een aantal belangrijke vragen: in welke regio’s besteden Nederlanders het meeste tijd aan schoonmaken? Hoe storend vinden Nederlanders een rommelig huis? Wat zijn de grootste frustraties bij het schoonmaken en opruimen? Welke klusjes worden het meest uitgesteld, en waarom?

In opdracht van Laudius.nl werd daarom Het Grote Schoonmaakonderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau Panel Inzicht. Aan dit onderzoek deden 1.500 Nederlanders mee. De dataverzameling vond plaats in het voorjaar van 2025. De resultaten zijn door middel van weging representatief voor de Nederlandse volwassen bevolking naar geslacht, leeftijd en opleidingsniveau.