Erkende opleidingen

Zodra je op zoek bent naar een cursus of opleiding, wordt er vaak gesproken over ‘erkende opleidingen’. Maar wat wil dit nu precies zeggen? Wat is erkenning nu precies, door wie wordt erkenning gegeven en wat kun je er vervolgens mee? In deze blog geven we antwoord op al deze vragen.
 

Erkend door de overheid

De overheid houdt toezicht op het onderwijs in Nederland. Regulier onderwijs (basis- en voortgezet onderwijs) kan alleen worden opgericht als de plaatselijke gemeente de school erkent. Dit doet de gemeente op basis van advies van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. De school moet de regelementen en statuten opsturen naar het ministerie OWC. Er wordt vervolgens gekeken of de school zich aan de wet en de kwaliteitseisen houdt. Met thuisstudies gaat dit anders in zijn werk. Thuisstudie aanbieders en lokale opleidingsinstituten hebben geen erkenning van de overheid nodig om onderwijs aan te bieden.

Diploma’s en certificaten van Laudius zijn niet erkend door het ministerie van OCW. Hier hebben wij bewust voor gekozen. Als Laudius zou streven naar een erkenning door het OCW, houdt dit onder andere in dat er verplichte stages aan de opleidingen gekoppeld moeten worden. Daarnaast zouden er allerlei extra, algemene vakken aan de opleidingen moeten worden toegevoegd, wat inhoudt dat de opleidingen veel langer duren. Met de diploma’s en certificaten van Laudius willen wij de mogelijkheid creëren om praktische cursussen en opleidingen aan te bieden, die niet aan de eisen van het ministerie hoeven te voldoen.
 

Erkend door een branche

Voor elke beroepsgroep bestaat een aparte branche, met vaak een eigen branchevereniging. Er zijn verschillende certificaten/diploma’s die door specifieke beroepsbranches worden erkend. In zo’n desbetreffende branche kun je met dat erkende diploma overal terecht. Een goed voorbeeld is de opleiding gewichtsconsulent van Laudius, deze wordt door de branchevereniging BGN erkend. Bekijk de tabel aan het einde van deze blog voor alle Laudius opleidingen met een branche- of maatschappelijke erkenning.
 

Maatschappelijke erkenning

Tenslotte is er nog de maatschappelijke erkenning: een erkenning die door de maatschappij aan bepaalde diploma’s of certificaten wordt gegeven. Vaak wordt deze erkenning gegeven als een diploma dusdanig bekend en controleerbaar is. Enkele voorbeelden van maatschappelijk erkende diploma’s zijn de boekhouddiploma’s van de Associatie en de managementdiploma’s van Nemas. Een maatschappelijk erkend diploma dient daarnaast aan de volgende kernmerken te voldoen:

  • De opleidingen moeten landelijk bekendheid genieten en dus ook landelijk worden aangeboden.
  • Er moet een landelijke organisatie achter de examens staan, die zorgt voor een goede organisatie en afstemming en waar informatie over de examens kan worden ingewonnen.
  • Opleiden en examineren is van elkaar gescheiden.
     

Wat kun je met een erkenning?

Er is dus geen algemene erkenning voor diploma’s of certificaten. Dit zorgt ervoor dat de waarde van een diploma of certificaat per opleiding verschilt. Het is afhankelijk van je eigen doelen of je wel of niet kiest voor een bepaalde erkenning.  Wil je een carrièreswitch maken of je goed voorbereiden op een beroepsopleiding? Bekijk of er een branchevereniging bestaat die bepaalde diploma’s erkend. Doe je een cursus omdat je het leuk vindt of wil je een nieuwe hobby ontwikkelen? Dan is een erkenning minder van belang.
 

Laudius erkenningen

Naast onze opleidingen en diploma’s wordt de kwaliteit van onze organisatie, dienstverlening en opleidingstrajecten continue getoetst door een aantal gerenommeerde instanties zoals CRKBO, ISO en Forum Distance Learning. Dit betekent dat je bij Laudius altijd verzekerd bent van een cursus van topkwaliteit.

Daarnaast heeft Laudius diverse branche- en maatschappelijke erkenningen. We zetten deze voor jou op een rij met de daarbij behorende opleiding.

Branche erkenning

Opleiding

BGN Gewichtsconsulent
Kindercoach
Life coach
PBI Bewindvoerder

KTNO

Gewichtsconsulent
HRM

BATC

HRM
Gewichtsconsulent

 

Maatschappelijke erkenning

Opleiding

Associatie Arbeidsrecht en sociale zekerheid 4
Basiskennis calculatie
Basiskennis loonadministratie
Basiskennis ondernemerschap
Bedrijfsadministratie
Elementair boekhouden
Europees computerrijbewijs
Financieel assistent
Financiering
Kostencalculatie
Medewerker personeelszaken
Medisch secretaresse
Moderne bedrijfsadministratie
Officemanager
Personeelsconsulent
Praktijkdiploma boekhouden
Praktijkdiploma financieel ondernemer
Praktijkdiploma loonadministratie
Sales management
Zakelijke correspondentie Nederlands
WFT NIVO WFT Basis
WFT Hypothecair krediet
WFT Schadeverzekeringen
WFT Vermogen
Financieel adviseur
NEMAS Basiskennis management
Middle management
Advanced management
HRM
SVH Sociale hygiëne
SVPB Particulier onderzoeker
Digitaal rechercheur
NIBESVV WFT Basis
WFT Hypothecair krediet
WFT Schadeverzekeringen
WFT Vermogen
Financieel adviseur
EXTH Buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA)
SVM|NIVO Makelaar
Bouwkunde
Financiën en fiscaliteiten
Privaatrecht
Publieksrecht
Vastgoedeconomie